Mensen zijn in deze regio zeer vriendelijk en behulpzaam. Ze groeten, schudden je hand, glimlachen vriendelijk als ze mij zien fietsen. Enfin, dit is Parijs niet meer hoewel het daar ook wel meeviel. Het hautaine is hier volledig weg.
Kerken, er is een speciale zone in Orléans waar er 3 heel dicht bij elkaar liggen. Er is een intense oecumenische samenwerking over de grenzen van de 3 kerkgemeenschappen.
Even een beeld geven van de erg opvallende aard van de gebedshuizen.
De immense Katholieke kathedraal domineert heel het stadscentrum en is zichtbaar vanuit verschillende hoofdstraten.
Orléans is oud en tegelijkertijd ook heel vernieuwend. De stad heeft bijna een interne transformatie ondergaan op mensenmaat.
Immens groot, de foto is wat onscherp omdat flitsen geen zin heeft.
"Le temple", een kerk van de gereformeerde Protestantse kerk. Duidelijk kleinschaliger dan de kathedraal. Achterin gelegen aan een pleintje waar ik even naar moest zoeken.
Het interieur vooraan de kerk. Hoe verschillend van een katholieke kerk! Een soort spreekgestoelte dat vermoedelijk niet meer gebruikt wordt. In een protestante kerk vind je geen afbeeldingen (schilderijen, beelden), enkel een kruis. Het is een erg sobere omgeving.
Ik had een gesprek met een protestantse actieve gelovige. Zij willen zich concentreren op de essentie van hun geloof zonder afgeleid te worden door beelden. Hun bijbel bevat een aantal teksten meer dan de katholieke (is dus iets dikker). Voor hun is de hostie slechts een symbool (delen van het brood). In het katholieke geloof wordt dit "het lichaam van Christus" genoemd. Zoals we weten hebben ze niet de overkoepelende structuur van de Katholieke kerk, geen paus dus.
Er liep net een culturele tentoonstelling met betrekking tot de oecumenische samenwerking: Katholiek, Protestants, Joods. Een "leesmarathon" uit de bijbel van 24u vond net plaats met om het kwartier een andere spreker. Het schijnt dat je de volledige bijbel zou kunnen voorlezen in 72u maar ik vermoed dat dit meer te maken heeft met het heilig getal 12 en dit maal 6.
De inkom met orgel, alles heel sober.
Dit heb ik echt moeten zoeken: de Joodse Synagoge achter de kathedraal. Geen gebouw te zien maar een eenvoudige poort met een Hebreeuwse tekst erboven. Het gebedshuis was niet te zien wel 2 camera's die je continu in het oog hielden.
Zeer onopvallend en klein dus. Waarom? Decimering van de Joodse bevolking tijdens WO II ? Angst voor aanslagen? Eigen aan het geloof? Tijdens mijn fietstocht door Palestina heb ik gemerkt dat synagoges nooit de omvang hebben van onze kerken.
Een erg duidend beeld, deze 3 kerken, die toch echt wensen samen te werken: oecumene
En neen, dit is geen kerk of tempel maar gewoon een foto van een oud Hotel (1903) waar alles stilte ademt en waar de tijd bleef stille staan... Zeker een aanrader: hotel de l' abeille.