Pierrefonds, 's morgens vroeg vertrokken om 7u30, warm gekleed wat niet echt meer nodig was: een laagje kleding onderweg uitdoen om niet te gaan zweten.
Het werd een erg zware tocht van bijna 100 km in heuvelachtig gebied met continu (merde) sterke tegenwind. Enkel in de wouden en stadjes was ik enigszins afgeschermd.
De laatste 25 km langs de Parijse kanalen begon het daarbij nog te regenen en je weet regen en wind op kop is niet alles. Gelukkig was het niet te koud (geen handschoenen meer nodig).
Ik heb echt stevig moeten doorduwen om in het centrum te geraken. Hopelijk hebben de Fransen mij onderweg niet horen vloeken.
Saint Bois, een romantisch beeld in het prille ochtendlicht. Ik ben nadien door het beperkte zicht wel fout gereden met meer wat kilometers aan mijn broek.
Technisch intermezzo:
- een handig en zichtbaar rood knipperlichtje: veilig, verbruikt zeer weinig energie
- een grijze stevige fietszak voor vliegtuig, bus en ook TGV. Nadeel is wel dat het zwaar weegt.
- 2 grote fietszakken van Agu: niet volledig waterdicht maar met een overtrekhoes.
Ik rij constant naar het ZW en vanwaar komt de wind, inderdaad uit het ZW. Un vent modéré (tussen faible en fort in) maar als je die altijd op kop hebt met nog wat regen dan heb je het geweten. Nu wen je aan alles. Wat eerst onaangenaam leek wordt gewoon waardoor andere meevallers een heel goed gevoel geven. Een beetje psychologie denk ik. Korte video 360° met wind!
De "Abbaye de Chaalis": erg bekend bij degenen die naar Parijs fietsen. Het bevat de resten van een oude Cistercienzer abdij. Het was vroeger een centrum voor een groot omliggend landbouwgebied. Hier kan je een 360° beeld zien vanuit de inkom.
En jawel, dit is Parijs (net buiten het centrum) maar middenin een drukke voorstad. Dit kanaal met fietspad is dé manier om Parijs binnen te fietsen! In het begin was het nog droog maar even later...
De hindoetempel van Ganesh in hartje Parijs. Ze kennen talloze Goden die voor allerlei redenen aanbeden worden. In deze tempel was net een "dienst" bezig waarbij er vers gemaakt eten en bloemen geofferd werden aan verschillende heiligdommen.
Net zoals bij Hare Krisjna (Durbuy) mocht ik vrij rondlopen en filmen (schoenen uit). Bij Oosters religies lijken mij de diensten en rituelen wat losser en minder strikt. Bij Westerse godsdiensten is vb. filmen van een eredienst niet altijd toegestaan.
info :www.templeganesh.fr
Mystieke rituelen uit de tempel van Ganesh:
Gewijd water voor alle bezoekers, ook voor mij.
Met het gezegende water worden allerlei punten bevochtigd op een godsbeeld.
Bloemblaadjes worden langdurig aan een God geofferd met rituele gezangen.
Dienaars van de eredienst offerden bloemblaadjes, kaarslicht en vers voedsel onder het zingen van vermoedelijk sanskrietgezangen.
Rond de nek van de Goden werden kralen, kettingen met voedsel e.a. gehangen voor het afsmeken van gunsten.
Ik had nog niet echt gegeten 's avonds en had bijna zin om het vers fruit in beslag te nemen ;-) .