zondag 15 januari 2012

Van het Mariabedevaartsoord Banneux naar Hare Krishna in Durbuy

Een wereld van verschil !
Banneux, orde van Saint Jean:
Banneux, de verering van de verschijning van Maria, de kloosterorde van Saint Jean met psalmen, gebeden en een stilteontbijt. Een "religieus park" in het centrum met de verschijningskapel en tal van te bezoeken plaatsen. Het is hier zeer kalm gezien de periode van het jaar maar in betere tijden zal het enorm druk zijn én toeristisch.

Mijn mooi gastenverblijf bij de orde van Saint Jean, 's morgens buiten ijzig koud.
 
Een erg openhartig interview met een zuster van de orde: wat betekent geloof voor jou? Klik op de foto voor de video !
De verschijningskapel voor Maria

Danktegels wegens genezingen e.a., wanden vol.

De ingang van de religieuze zone met de nodige toeristische elementen.

Een immense parking, nu bijna leeg maar klaar voor overrompelende dagen.

Maria in de kloosterorde, een heel warme sfeer maar toch zullen mijn handschoenen (dubbele laag) mij door de koude helpen.

Onderweg zeer koud maar prachtig winterweer. Wallonië heeft zijn RAvel, lange afstandsfietswegen. Niet altijd volledig afgewerkt maar sommige stukken zijn prachtig !
 









 Durbuy, Hare Krishna
En dan plots uit het niets een oud kasteel dat omvormd werd tot een centrum voor de Benelux van Hare Krishna. Hoog op een heuvel gelegen met gemeenschappelijke ruimtes voor shanti (zingen), studie van de Veda's en dans. Daarnaast ook een mooi gastenhuis waar ik een kamer huur. Een vegetarisch restaurant, kunstatelier en een groot park.
De sfeer is hier enorm ongedwongen. Niets moet. "Alles mag" zou ik niet zeggen want het hele centrum draait goed en ziet er behoorlijk uit. De kamers zijn net en het eten uitstekend.
De samenkomsten zijn ook erg spontaan en los, een komen en gaan. Iedereen zingt en speelt muziek op zijn eigenste wijze als het maar in het teken is van Krishna of Vishnu (2 namen van de "allerhoogste"). De bewoners zijn erg vriendelijk en behulpzaam. Het is hier veilig.
Via hun restaurant, shop, kamerverhuur en rondleidingen proberen ze in hun financiële noden te voorzien.
Mijn ganggenoot Frank (heeft een ook gewijde naam) was zo vriendelijk zijn laptop aan mij uit te lenen, waarvoor dank. Ik heb een netbook maar de wifi functioneert niet goed.




2 belangrijke boeken: rechts de Bhagavad Gita, een uitgebreid epos met diep religieuze betekenis.


Een soort altaar voor Vishnu. Elke dag wordt de hele scène anders gekleed en opgemaakt wat een immens werk is maar een spirituele betekenis heeft. 6 x per dag wordt er geofferd.

Een heerlijke vegetarische maaltijd in het restaurant

 Onze gids (afkomstig uit Maastricht) die hier al van in 1984 verblijft ! Er zijn veel permanente residenten. Zij huren of kopen een kamer of appartementje. Als ze eigenaar zijn gaat na hun dood alles weer naar het centrum. 
Iedereen wijdt zich volledig aan het centrum maar vooral aan Krishna en krijgen gratis kost en inwoon. Het hele centrum draait dus op vrijwilligers.