maandag 16 januari 2012

Ochtend in het Krishnacentrum, onderweg, Chevetogne abdij, Givet frankrijk

Hare Krishna ochtendsessie en ontbijt
7u15: kirtan, dansen en zingen ter ere van Krishna, allemaal vaste bewoners of regelmatige bezoekers. Ze zijn werkelijk enthousiast en vinden in Krishna hun zingeving: de eeuwige reïncarnatie met voor elk leven opgebouwd karma dat een volgende levensvorm bepaald. Ontelbare keren tot deze cirkel doorbroken wordt en bevrijding van het stoffelijke volgt waarna vereniging met het hoogste (Krishna of Shiva).

Dansende vrouwen. Het valt me op dat zij veel eleganter gekleed zijn en vrijer dansen dan de mannen of zouden ze gewoonweg meer plaats hebben ;-)  ? De vrouwen zijn in de minderheid en bezetten de linkse ruimte van de tempel. De mannen zijn een grotere groep en staan rechts.



Enthousiast zingen en dansen. Ik vroeg of ik mocht filmen, geen probleem!



Een zeer helder en boeiend interview (Nederlands) door Jo over Krishna en Krishna-bewustzijn:


Mijn gangenoot Frank leende mij zijn laptop uit. We maakten kennis en hij ook vertelt voor de camera vanuit zijn persoonlijke beleving wat Krisha en Krishnabewustzijn voor hem betekenen: bekijk en beluister zijn betoog



Na de ochtendsessie een gevarieerd lekker vegetarisch ontbijt. Krishna-adepten hebben respect voor alle levende wezens: geen dieren of vissen eten dus. Traditioneel wordt op de grond gegeten deels zelfs met de vingers voor meer voeling met voedsel. Mijn "disgenoot" was Paul die mij uitgebreid uitleg gaf over heel het centrum en de geest ervan.
Een deel van het ontbijt was vooraf geofferd aan Krishna en wordt nadien bij het ontbijt gevoegd: gezegend voedsel dus.


Af en toe te voet duwen want in de Ardennen fietsen kan zwaar zijn voor de benen zeker met een beladen fiets. Als je alleen reist moet je alle materiaal zelf dragen: boeken, kaarten, fietsmateriaal, netbook...







Onderweg het klooster van Chevetogne
Een gesprek met een monnik: een Benedictijns klooster met 2 kerken: een met een Byzantijnse liturgie en een andere met de Latijnse. Beide horen bij de Katholieke kerk. Nochtans oogt de Byzantijnse kerk oosters orthodox.
Zij willen hiermee de eenheid binnen de katholieke kerk benadrukken en radicaal op zoek gaan naar God in een volgehouden gebed.
Ik vroeg de monnik of hij historicus was door zijn uitgebreide kennis, quod non. Hij sprak zeer belezen en erudiet met een erg ingetogen houding. Wat een verschillende werelden !
De Byzantijnse kerk:



De "Latijnse" kerk

Ditmaal geen overnachting in dit klooster (hoewel dit goed mogelijk was) want het was nog vroeg in de namiddag. Dan maar doortrappen (veel hoogteverschil!) tot Givet in Frankrijk. Regelmatig houd ik mij wat in en stap met de fiets in de hand want mijn linker knie geeft signalen van belasting. Dit gaat wel over.


Nawoord:
Het valt mij op hoeveel verschil er is in de zienswijzen tussen de centra die ik tot nu toe bezocht heb. We weten dit wel maar het is enigszins onwezenlijk als je van de ene visie naar de andere fietst. Ieder is erg overtuigd en toegewijd. Niemand beweerde tot nu toe uitdrukkelijk dat zijn geloof boven dat van de andere stond.
Toch hoor je soms tussen de regels dat er eigenlijk maar één waarheid is.
Benieuwd wat er de volgende 14 dagen nog op mijn weg komt.