donderdag 26 januari 2012

Zenboeddhisme in Kanshoji, een dag meebeleven

Ochtendritueel van Zazen:
Zazen: Zen in zithouding
7u30 ochtendsessie Zazen in de Dojo (rituele ruimte):
  • start: 3 x de grote gong, 6 x de trommel, 2 x belletje
  • 2 x 30' zitten met gezicht naar de muur, rug goed recht, handen gevouwen in de schoot, liefst op een kussen in (halve) lotushouding (ik heb een bankje gevraagd want dat zit voor mij pijnloos)
  • tussendoor Kinhin: zeer traag en geconcentreerd stapje voor stapje voortschrijden
  • op het einde nog allerlei buig- en geluidsrituelen
  • Je gaat op een bepaalde wijze in de gewijde ruimte: linkse kant van de deur, linkse voet (blootsvoets) eerst; altijd groeten naar het "altaar" bij binnen- en buitengaan.
De plaats van de zenmeditatie en herdenkingsrituelen.
Nadien een uitgebreide rituele dienst in een andere ruimte: alles stipt volgens protocol. Ik moest goed observeren om als enige nieuweling niet te veel uit de toon te vallen.



Dan het ontbijt: ook een volledig uitgewerkt ritueel dat door iedereen nauwgezet werd uitgevoerd. Een vijftal kommetjes met aangepast ritueel bestek, omwikkeld op een bepaalde wijze door doeken. Alles werd stap voor stap ontvouwd.

Een ritueel ingewikkeld "ontbijtset"

Ditmaal bedekt met een symbolisch doekje
Een soort pap (van rijst en...) werd opgediend. Alles opnieuw volgens welbepaald patroon.
Na het nuttigen "lepelde" elke beoefenaar alles grondig leeg, kreeg warm water toegediend waarmee alles aan tafel individueel werd zuiver gemaakt. Het geheel werd dichtgevouwen en juist toegeknoopt.
Gelukkig kreeg ik gewoon een glazen kom met lepel zodat het enigszins doenbaar bleef.

Beeld van de eetruimte (middagmaal): wat losser dan het ontbijt
Na dit strikt ontbijtritueel was er een ontspannen koffie met koekje in de eetzaal.
Koffiepauze: ontspannen, in het midden Jean Pierre.

Nadien had ik een boeiend gesprek met de zenmeester Jean Pierre van deze dojo (zenboeddhistisch centrum). Zenbeoefening en vooral de toepassing ervan brengt ons dichter bij onszelf, elkaar en de werkelijkheid. Het voorkomt overdreven verstrooiing en zorgt ervoor dat we bewuster worden van elke handeling, elk moment. We maken opnieuw contact met ons diepste ik  en beleven van hieruit de wereld. De gedachten, de keuzes, de opinies die dan ontstaan worden dan gedragen door het heldere zelf. Zo ontstaat ook een liefde die universeel wordt.
Nu leven vele mensen verstoord, met een wirwar van gedachten en gevoelens die eindeloos duren en enkel in slaaptoestand tot rust komen. Zazen helpt ons weer thuis te komen bij onszelf en daardoor ook in de wereld.

Buitengaanderijen en binnentuin
Inkom met fiets ;-)
Moestuin
Bouwplannen voor een nieuwe dojo: meditatieruimte
De fundamenten zijn er al


Door het verrichten van Samu (dagelijks werk) tracht je niet alleen nuttig werk te doen maar ook Zen te integreren in je dagelijks werk. Zeker zinvol. Eerst mocht ik de bibliotheek stofzuigen nadien de Dojo (rituele ruimte).

En als je dat allemaal een aantal jaren toepast wordt je een echte zenmonnik.
Voor mij dus maar een 36u want morgen vertrek ik weer met de fiets richting "Plumvillage" voor het Boeddhisme van Thich Nhat Hanh (Thailand): the Unified Buddhist Church.
info: www.plumvillage.org