dinsdag 17 januari 2012

Van Givet tot Laon: koude, prachtig fietspad, Laon: getuigen Van Jehovah

Givet, 8u 's morgens vetrokken in het donker, berekoud (-6°). Ondanks dubbele handschoenen en wollen kousen toch koude vingers en voeten. Een open heldere nachthemel en een continue snelheid zorgde voor de nodige afkoeling.


Een oude spoorlijn naar Marienbourg uit de 19de eeuw voor transport van grondstoffen en later ook arbeiders, vandaar dit station. Een prachtige fietspiste, heel gelijkmatig ondanks het heuvelend landschap.


Verkleumde handen! Als je goed kijk ziet je enkele koude witte vingers die enkel nog konden opgewarmd worden door blazen. Dan ging het even beter tot ik 25km verderop een café mét chauffage vond waar ik schoenen, kousen en handschoenen op legde. Later stegen de buitentemperaturen een beetje door de zon.



IJs op de weg. Rustig rechtdoor rijden en er gebeurt je niets.



Even technisch. Mijn linkerknie deed stilaan meer en meer pijn. Goed en veel schakelen is dan de boodschap. Een ander zeer belangrijk aspect is je zadel hoog genoeg zetten zodat je been bijna strekt. Ik zette mijn zadel 2 cm hoger en binnen de kortste keren ging het beter.
Verder zie je mijn kettingslot in combinatie met een AXAslot. Je kan je fiets vlot sluiten en aan een paal vastmaken: dubbele zekerheid.
Een fietszadel mag voor mij bijna een vrouwenzadel zijn: goed breed en steunend. Geen bilpijn voor mij!



Een stilteplek zoals je in Vlaanderen er niet veel meer vindt.


Laon, een mooie historische stad op een heuvel waar ik tijdens een vorige tocht Heusden-Parijs al eens was. Na 80km fietsen door de koude en zwoegend door de heuvels heb ik omwille van de te grote afstand Givy-Laon (130km) een stukje trein genomen. De plaatselijke kabelbaan naar het hoger gelegen historisch stadsgedeelte nam geen fietsen mee (sic) dus de steile berg omhoog. Vlot een hotelletje gevonden en dan naar een opgezocht adres van de Getuigen van Jehovah van Laon. Hun deur was gesloten maar na een vriendelijk klopje liet een verantwoordelijke mij onmiddellijk binnen en heette me welkom.  




"Ta parole est verité", apostel Johannes. Voor hun is de bijbel letterlijk het Woord Gods. Het is geschreven door verschillende schrijvers (nieuw en oud testament) met begeleiding van de Heilige Geest. Daarom zijn alle teksten (vb. van de apostelen) steeds harmonieus en niet in tegenspraak.
In de zaal waar de foto genomen werd gaf een toegewezen persoon aan mij als enige bezoeker continu uitleg bij elke toespraak of lezing.
Het is ook een "Eindtijdbeweging" waarbij God de wereld zal zuiveren van onrechtvaardige mensen.
Het waren zeer hartelijke mensen die blij waren dat ik zoveel interesse toonde. Ik presenteerde mezelf als agnost, Katholiek opgevoed. Als ik het doel van mijn fietsreis uitlegde waren ze wat verbaasd. Al hun info is te vinden via www.watchtower.org waarbij je Nederlands kan aanklikken.
In België zouden er 25.000 getuigen zijn. Jehovah staat voor Jaweh.




Het spreekgestoelte. In tegenstelling met Hare Krishna waren ze wat bevreesd voor foto's of videointerviews. Er is al heel wat "kwaad" gepubliceerd over hun. Ik heb daarom geen aanwezigen getrokken.
Weet je waarom zij steeds zo zondags gekleed gaan? Op deze wijze willen zij eer betonen aan Jehovah.