zaterdag 4 februari 2012

Nabeschouwing...


De tocht is voorbij, Lourdes is bereikt, van Boeddha tot Maria, een S-vormige fietstocht van ongeveer 1400km met een klein stukje bus/trein (70km).
Een geanimeerde kaart van de reisroute volgt volgende week op deze blog !









Naast de 16 dagtochten op de fiets heb ik de kans gekregen (en gevraagd) om een bezoek te brengen aan katholieke kloosters, centra voor Zazen, Boeddhisme, Hare Krishna, Jehovah's getuigen, Hindoeisme, Scientology, Protestanten, Latijnse en Byzantijnse liturgie...
Hierbij heb ik kunnen deelnemen aan diverse activiteiten, overnachten waar mogelijk en heb ik veel interviews met camera afgenomen



Wat brengt dit bij mij teweeg?

Natuurlijk beïnvloedt 16 dagen fietsen in de buitenlucht lichaam en geest op een positieve wijze. Je wordt sterker en leert fysieke klachten op de juiste wijze te benaderen zodat ze voorbij gaan.

Op geestelijk gebied? Wel, ik sta er van versteld dat er op zoveel verschillende wijzen aan spiritualiteit en religie wordt gedaan. Ik heb het kunnen proeven en meemaken al was het maar door een goed gesprek.




Ondanks hier en daar een zweem van "wij herbergen de waarheid" heb ik geen prekerig of bekerend gevoel gehad. Ondanks dat ik mezelf keer op keer moest aanmoedigen om drempels te overschrijden werd ik telkens hartelijk ontvangen. Ik heb veel gastvrijheid ervaren! Zij vertrouwden mij. Hier heeft een fiets zijn voordelen: zwakke weggebruiker maar zeer toegankelijk. Slechts 1x werd een interview op video geweigerd. Al de anderen (te zien op de blog) gingen spontaan mee in dit verhaal. Dit gaf soms ontroerende momenten.


Wat is mij nu persoonlijk bijgebleven?              Ik ontdek een aantal a-woorden die een goede hint geven naar wat ik als fundamenteel goed ervaar in mijn leven en in dat van vele centra: Aandacht, Aanvaarding. Zoals velen heb ik de neiging om mezelf en de andere voorbij te lopen. Aandacht geven aan wat leeft (buiten en in jezelf), Aanvaarden van jezelf en de andere en de wereld. Van hieruit ga je veel gerichter en verantwoordelijker Actie ondernemen.


Dit heb ik tijdens de tocht meermaals ervaren. Als iets tegenviel of ik miste een belangrijk bezoek dan trachtte ik dit te aanvaarden en als vanzelf kwamen andere boeiende onverwachte ervaringen op mijn pad. Het gaf ook een vorm van rust.








Dus ja, zo'n tocht doet iets met mij, zeker als solofietser die zoveel contacten kan leggen onderweg en dankzij de moderne technologie virtueel contact heeft met de thuisbasis.
Bedankt voor alle reacties en voorstellen.

Natuurlijk eerst en vooral dank aan mijn vrouw Anne die thuis alles verder beredderd heeft en mij deze kans gunde.



Als je meer wilt vernemen over deze tocht kan je naar een voordracht komen in de BIB te Heusden Dorp op 6 maart dinsdag 20u: voor info klik hier.
Verder is er ook de reisbabbel op zaterdag 3 maart 9-12u waar een aantal wandelaars en fietsers hun ervaringen delen met de bezoekers: info hier
 Een persoonlijk interview vind je via de rechtse foto:







En hoe kan je je ervaring beter tot uiting brengen dan via muziek. Dit lied speelde vaak in mijn hoofd onderweg omdat het voor mij zeer goed tot uiting brengt wat ik ervaren heb tijdens deze tocht en al mijn bezoeken.
Klik op de foto:

When I find myself in times of trouble, Mother Mary comes to me
Speaking words of wisdom, let it be
And in my hour of darkness she is standing right in front of me
Speaking words of wisdom, let it be
Let it be, let it be, let it be, let it be
Whisper words of wisdom, let it be

And when the broken hearted people living in the world agree
There will be an answer, let it be
For though they may be parted, there is still a chance that they will see
There will be an answer, let it be
Let it be, let it be, let it be, let it be
There will be an answer, let it be
Let it be, let it be, let it be, let it be
Whisper words of wisdom, let it be
Let it be, let it be, let it be, let it be
Whisper words of wisdom, let it be

And when the night is cloudy there is still a light that shines on me
Shine until tomorrow, let it be
I wake up to the sound of music, Mother Mary comes to me
Speaking words of wisdom, let it be
Let it be, let it be, let it be, yeah, let it be
There will be an answer, let it be
Let it be, let it be, let it be, yeah, let it be
Whisper words of wisdom, let it behttp://www.youtube.com/watch?v=ETyqAcMNpbQ