woensdag 18 januari 2012

Van Laon tot Pierrefonds

Van op de hooggelegen stad Laon (spreek uit "Lon") verder richting Parijs. Het is minder koud maar eerder kil en grijs zonder een spatje regen. Alles ok dus.


Laon torent hoog boven het landschap uit: een kathedraal uit de 13de eeuw en een 16de eeuwse citadel.



Voor de geïnteresseerde fietsreizigers. Dit is mijn standaard stuuropstelling:
  • een vlinderstuur met extra dikke isoleerband en brede steun voor de handen: vermindert voosheid en pijn
  • Een kaarthouder (redelijk groot): voldoende waterdicht, de kaart kan ik altijd bekijken, vangt natuurlijk redelijk wat wind
  • Een spiegeltje dat ik voor de eerste maal gebruik en na wat sleutelen en aanpassen vooral handig is langs drukke wegen om achterliggend verkeer in het oog te houden: opzij gaan indien gevaarlijk (zie je de fotograaf?)
  • Het stuur is natuurlijk verstelbaar op alle mogelijke manieren.
  • Ik heb dus geen km-teller op mijn stuur omdat dat voor mij van weinig tel is. Afstand schat ik op basis van landschap en tijd (en kaart indien mogelijk).

Diepe holle wegen en dan nog stijl omhoog.


Een Mairie (Hotel de Ville of gemeentehuis) en kerk en voor de rest niet veel te beleven. Frankrijk ademt overal geschiedenis en grootsheid tot in de kleinste dorpjes die voor de rest vrij leeg zijn.


Een wat apart kerkgebouw in tegenstelling met de klassieke torenspitsen.


Veel leegstaande schoolgebouwen. Ik zie bijna geen kinderen maar vooral oudere mensen. Ontvolking van het platteland ten voordele van de steden. Heel anders dan in Vlaanderen.


Pierrefonds wordt gedomineerd door het château. Oorspronkelijk gebouwd in de 14de eeuw maar na totaal verval werd het in 1813 voor nog geen 3000 Fr door Napoleon gekocht die er een keizerlijk verblijf van maakte. Die man had geld genoeg door al zijn veroveringen.


Dit kon ik echt niet laten. Terwijl in België de orde der apothekers "verbiedt" om een groen kruis met animaties te plaatsen (gewoon herkenbaar groen mag dus wel) flikkert en knippert het hier rustig op los. De toekomst in België?

Wat mij opvalt is dat de mentaliteit van de Fransen ten zuiden van Laon (dus richting Parijs) echt verandert. De gesprekken verlopen volgens mijn aanvoelen wat geforceerd en voornaam. Ze doen erg hun best maar er is weinig voeling. Mensen in het restaurant hier kijken elkaar zelfs niet aan terwijl mij een halve dagreis noordelijker de hand gedrukt werd door onbekenden in een café.  Het tegenovergestelde dus van bv. Wallonië en delen van Noord Frankrijk waar men losser en meer relativerend is. Niet echt mijn ding hier.
Morgen hoop ik in Parijs te geraken: 90 km en veel wind tegen. Hopelijk blijft het droog. Daar ga ik weer trachten een spiritueel of religieus centrum te bezoeken. We zullen zien...