woensdag 25 januari 2012

Van Magnac-Laval tot Kanshoji, een zencentrum bij La Coquille

Na een sober ontbijt in een chambre d'hôtes (met wel een lekker voedzaam lunchpakket) ben ik de ochtend ingefietst met druilerig weer. Heuvelachtig landschap maar zonder tegenwind (oef !). Een lange tocht (90km) voorbij Limoges met als toemaatje een vrij saaie tocht langs een route nationale die recht toe recht aan en vrij vlak oogde op de kaart maar uiteindelijk een continue opeenvolging was van heuvelruggen en beekvalleien: heel snel dalen en moeizaam stijgen, dikwijls met de fiets in de hand. Vrij zwaar! Eenmaal aangekomen in La Coquille was het wat zoeken naar het redelijk afgelegen Boeddhistisch centrum Kanshoji. Hier ga ik 2 dagen verblijven.
Dagverslag aan de hand van foto's:
Een oude dorpsbron getooid met een massief kruisbeeld.

Onderweg
Een glasraam uit een oude kerk met heel wat symboliek in verwerkt.
Uitleg via mail van mijn Heeroom:
  • glasraam met Maria en  Jezus
  • beide hebben een kroon, dus koninklijke waardigheid
  • Jezus is koning van het heelal (wereldbol),
  • Maria: koningin van de hemel (scepter)
  • Kleur, Maria draagt een blauwe mantel (altijd),maar een rood kleed (meestal wit)
  • Decor: versierde boog op twee zuilen, : in een kerk vereerd
  •  

Het Zenboeddistisch klooster Kanshoji bij La Coquille. Het was al donker toen ik eindelijk aankwam. Ik werd opnieuw in een totaal andere wereld ondergedompeld na een dag solofietsen. Louise (een Canadese die hier permanent verblijft) was zo vriendelijk mij wat wegwijs te maken. Ze volgen hier een cyclus van  5 dagen waarbij mijn aankomstdag net een soort "goede dag" was (5de dag). Om 19u avondeten met uitgebreid eten (voor-, hoofd- en nagerecht, met vlees). Nadien samen opruimen en afwassen. Vanaf morgen beginnen dan 4 dagen met wat striktere leef- en werkomstandigheden, sober vegetarisch eten enz.. De sfeer was erg hartelijk en gastvrij.
Een zware gong waarvan ik de functie vermoedelijk morgen beter zal begrijpen. Alle gesprekken verlopen natuurlijk in het Frans wat in combinatie met de totaal nieuwe omstandigheden veel concentratie vergt. Ik had een goed gesprek met Jean Pierre uit la Hulpe (in het Nederlands) die mij de essentie van Zazen uitlegde in eigen woorden. Ik verwijs hiervoor ook naar het blogbericht uit Leuven met een interview (Marc).
Een grote trommel. Morgen weten we meer.
Elke avond wordt een deel van de planning van de dag erna tijdens het avondeten voorgesteld. Dit kan nog al eens variëren. Na deze 5de dag zal het morgen wat later opstarten zijn: Zazen om 7u30 i.p.v. gebruikelijk 6u30. Nadien bepaalde rituelen, ontbijt en dan laat ik mij inschakelen in een bepaald werkschema. Morgen meer nieuws !